Teater minskar mobbning i samhället

I dagens samhälle kan man snart se att antalet diskrimineringar, mobbning och annat har ökat radikalt under de senaste åren. Ingvar Holm förespråkade teatern för att vara en fristad. Här kunde alla vara med, oavsett hur de såg ut. Så är det än i dag, på en teaterscenen är man välkommen oavsett hur man ser ut. På scenen är man inte sig själv, där är man någon annan. Det spelar ingen roll om man är smal, överviktig, mörk, rödhårig eller har finnar i pannan.

Flera undersökningar har visat att människor som spelar teater och får beröm för deras roller har ett bättre självförtroende än andra. Inom teatergängen förekommer också mobbning mycket sällan. Det är istället så att man hjälper varandra med olika saker. Om någon ska spela en roll hjälps man åt att tipsa om lämpliga kläder, man ger varandra sminktips och peppar varandra. Det viktiga är inte hur man ser ut, utan hur bra man spelar sin roll.

Många teaterpjäser har också under de senaste åren handlat om just hur man minskar mobbningen i samhället. Där tas just dessa saker upp. Spelar det egentligen någon roll hur man ser ut om man är trevlig att umgås med? På samma sätt som teatern bygger upp en så kallad tredje vägg som publiken ser igenom och som har som syfte att publiken ska känna sig som på plats i teatern och som att skådespelarna verkligen är sina roller, så kan man också bygga upp en tredje vägg ute i samhället. Denna vägg kan användas för att man, istället för att se personens yttre, istället ser det denne vill vara. På teatern kan en smal skådespelare sedd genom den tredje väggen föreställa en kraftig roll, och på samma sätt kan man få det att fungera i samhället för att minska risken för mobbning menar många.