Just denna bok är en bok av Ingvar Holms dikt- och skriftsamlingar. Boken gavs ut år 1986, och den hade då både texter från Ingvar Holm samt illustrationer av Rolf Swedberg.

I denna bok kan man tydligt se att Holm tagit stor inspiration från Ola Hansson, den författare han skrev sin avhandling om. Holm växte upp på Österlen, men flyttade sedan till Lund för att studera. Han flyttade dock tillbaka till Österlen som vuxen och det var också där han till slut dog.

I boken beskriver Holm Österlen i olika texter och dikter. Han använder skånska uttryck och beskriver, med mycket känsla, hur saker ser ut, känns och ligger. Han omhandlar allt från vackra stenar till stränder och annat som han finner passar in i sina skrifter och det som skrivs är bra skrivet.

Denna bok är fortfarande populär än i dag och den är inte helt lätt att få tag i. Boken passar alla läsare, men den är framför allt tänkt till medelålders eller äldre läsare, och troligen främst till dem som också kan känna igen sig i omgivningarna. Österlen är ett vackert landskap och det missar inte Holm att berätta. Det märks att han tagit stor inspiration av teaterns sätt att uttrycka sig. Han är mycket bildlig i sin skrift och en läsare som inte sett Österlen innan kan med de små, korta texterna trots allt känna sig mycket väl till mods. I denna bok finns ingen sorg eller saknad. Här ryms korta texter om allt det som gör livet värt att leva och om allt det vackra man som människa kan uppleva om man bara öppnar ögonen.

Diktsamlingen kan sägas handla just om detta, att man ska få upp ögonen för sin omgivning, och inte se bakåt på det som varit. Det mesta kan vara vackert, till och med en liten sten.