Priser som delats ut i teatersammanhang

I början av år 2018 stod det klart vilka pjäser som skulle tilldelas kritikerpriser från år 2017. De som togs fram var då Hamlet på Teater Galeasen, En annan värld på Malmö stadsteater samt Göteborgsoperans danskompani.

Hamlet på Teater Galeasen tilldelades Svenska Teaterkritikers Förenings Teaterpris 2017

Den motivering som togs upp när teaterpriset delades ut är följande: En ny Hamlet dyker upp för att vrida tiden rätt när den känns helt ur led. Regissören Jens Ohlin på Teater Galeasen i Stockholm samt skådespelaren Hannes Meidal skruvar upp denna 1600-talsklassiker till en helt nyskriven dramatik. Allt utspelar sig på på skarp blankvers som har tagit sin inspiration från William Shakespeare. Den politiska samtiden i världen och Sverige har också påverkat pjäsen och det finns en envis vägran att förenkla. De skapar en mardrömsteater av den sanna verkligheten.

Barn- och ungdomsteaterpriset år 2017 går till uppsättningen En annan värld vid Malmö stadsteater

I detta visuella äventyr görs teckningar ritade av nyanlända barn till medspelare och scenografi på lekfulla och snillrika sätt. Äventyret bjuder genom detta både på ensamhet, rädsla och vänskap. Både ljuddesign och animationer används för att man ska få fram den speciella stämningen i salen.

Teaterkritikernas Danspris år 2017 tilldelas Göteborgsoperans danskompani

Motiveringen för detta pris lyder såhär: Göteborgsoperans danskompani placerar sig i Europas topp när de fokuserar på konstnärligt avancerad nivå och skapar helt ny koreografi. De briljanta och individuella dansarna skapar ett kollektiv som uttrycker mycket och de motsvarar alla förväntningar man ställer på dem. Kritiker och publik jublar när alla dansare både ger nya och hisnande perspektiv på konsten de utövar.

Priserna

Förutom äran att bli utnämnd består också priset av pristavlor. Den som får teaterpriset samt barn- och ungdomspriset får också litografin Utroparen, samt en kostymskiss som använts i Peter Weiss uppsättning av Marat/Sade. Denna är också signerad av Gunilla Palmstierna-Weiss. Den som får danspriset får istället en litografi signerad av Brit Swedberg