Pjäsen Romeo och Julia är en tragedi skriven av William Shakespeare. Denna pjäs tillhör den klassiska teatern och Ingvar Holm har varit med och skrivit om den till svenska översättningar, samt också skrivit en hel del om pjäsen.

Pjäsens handling i korthet

Just denna pjäs är ett av de allra mest kända skådespelen Shakespeare har skrivit. Även hos många som inte känner till denne författares pjäser är grundidén i denna historia välkänd. Den handlar helt enkelt om ett kärlekspar som kommer från två skilda adliga familjer i Verona. Romeo kommer från familjen Montague medan Julia kommer från släkten Capulet. Dessa familjer skulle aldrig låta paret träffas och eftersom att de ligger i fejd skulle de absolut än mindre låta dem gifta sig.

Paret gifter sig dock i tron om att det ska göra släkterna sams men Julias familj vill påskynda ett annat giftermål, nämligen det med greve Paris. Julia kontaktar då en munk och får ett gift av honom som ska göra henne skendöd i tre dagar. Giftermålet med greven skjuts upp när hon hittas död. Romeo meddelas men får inte veta att hon bara är låtsas-död. Han tar livet av sig bredvid henne. När Julia vaknar och ser den döda Romeo tar hon också livet av sig. Familjerna försonas efter detta.

Ingvar Holms bidrag

Ingvar Holm har i sina texter behandlat pjäsen på olika sätt. Kan den sättas upp annorlunda? Vad är dess budskap? Detta är bara två av frågorna han tar upp. Den främsta anledningen till att han tar upp just denna pjäs är för att den ofta sätts upp och kritiseras av teaterkritiker. Det är också en bra pjäs att använda som exempel. Detta gjorde han ofta under sin tid som professor i Lund, och det var också en anledning till att han skrev allra mest om denna pjäs.