Skolelever gör egna teatrar

Något Ingvar Holm var noga med var att de elever som gick hans utbildningar också skulle få lov att verkligen spela teater. I dagsläget har också yngre elever fått chans att skapa sina egna teatrar

Vivallaskolan i Örebro är en högstadieskola med drama- och litteraturprofil. De fick tidigare frågan om vad en teaterföreställning skulle handla om för att eleverna skulle se den. Eleverna fick sedan sätta sig och skriva manus. De kom till slut fram till tre olika föreställningar och de framförs alla av Martin Mutter som är en teatergrupp.

Alla elever på skolan har fått ta del av pjäserna, Från början var uppgiften bara att man skulle skriva ett manus, en A4-sida långt. Eleverna kunde nästan genast komma överens om att de ville ha med samhället, nutiden och vad som egentligen händer i sin teater och föreställning. Det ville de få in på ett dramatiskt sätt i teatern och samtidigt ville de också beröra förorten.

Teatergruppen Martin Mutter spelade scenerna under dagen när alla elever på hela skolan fick titta på, men tanken är att eleverna ska kunna spela alla roller själva. De ska också lära sig att ta hand om allt det som hör till runt omkring de olika föreställningarna. Detta gör att eleverna tvingas ta mer ansvar och samarbeta för att allt ska fungera.

Eleverna fick redan tidigt i projektet hjälp och de fick delta i en workshop som ordnades av Martin Mutter. Här fick eleverna lära sig mer om att skriva manus och tala inför en publik. Många från teaterföreningen menar att eleverna verkligen har arbetat på bra.

Ingvar Holm menade ofta att elever som fick arbeta med hela arbetet, från manus till uppspelning, fick en större inlevelse i vad teater egentligen innebar. Detta är något som flera lärare på Vivallaskolan också håller med om. Dessutom blir eleverna mer aktiva i vad som sker.