Ingvar Holm, med andranamn Hans, föddes i fiskeläget Vik i Rörums församling den 25 oktober år 1923. Han var son till prosten Hjalmar Holm och med andra ord växte han upp i en prästfamilj. Bostaden låg på Österlen och Ingvars familj var länge inne på att han skulle börja arbeta som präst i församlingen efter sin far.

Ingvar gick till en början i helt vanlig grundskola och bodde tillsammans med sin familj. Uppfostran var relativt sträng, men inte så sträng som man skulle kunna ha trott att den var med en prost till far.

När Ingvar sedan skulle börja på universitet blev det genast lite problem i familjen. Hans familj ville att religion skulle vara hans huvudämne så att han skulle kunna ta över som präst i församlingen, men detta ville inte Ingvar. Han hade redan blivit intresserad av litteratur, drama och teater utan att familjen egentligen visste hur.

Ingvar Holm sökte in på universitetet och ville då läsa litteraturvetenskap. Familjen blev inte helt överlycklig över detta och Ingvars relationer till dem blev inte direkt bra. Han valde sedan att flytta till Lund för att kunna gå den utbildning han ville, istället för att göra sin familj till viljes.

Efter ett tag började Ingvars familj att förstå att det var litteratur och teater som han ville syssla med och att han inte skulle återvända för att ta över församlingen efter sin far. De accepterade till slut detta och då började relationerna bli bättre igen.

Familjen blev sedan stolt över Ingvar när han sedan började arbeta på teatern Dramaten, och de insåg då att han kanske hade gjort rätt val i livet trots allt. Ingvar kom att gå långt inom teaterns värld när han sedan gick vidare efter den utbildning han fått, samt efter att hans familj börjat stötta honom på resan.